Dijital Dönüşüm
Dijital dönüşüm, iş ve yönetim disiplininde en baskın dönüşüm türü olarak öne çıkmaktadır [1] Dijital dönüşüm süreci, bilişim teknolojilerinin, hem bir teknoloji sağlayıcısı hem de stratejik bir itici güç olarak kullanılmasıyla firmaların faaliyetlerini, süreçlerini ve müşteri deneyimlerini kökten değiştirmesini ifade etmektedir. Dijital dönüşüm, yalnızca teknolojik bir yenilik değil, aynı zamanda organizasyonların iş yapma şekillerini, kültürlerini ve değer yaratma yöntemlerini yeniden şekillendiren bir paradigmaya ifade etmektedir.
Dijital dönüşüm büyüme, rekabet edebilme, sürdürülebilirlik, kaliteyi ve karı artırma arayışında olan hemen hemen her firmanın en önemli gündem maddelerinden biri haline gelmiştir[2]. Küreselleşme, firmaların değişmesini giderek daha fazla zorunlu hale getirmiştir. Bu durum, firmaların sadece hayatta kalmak için değil, aynı zamanda rekabetçi ortamlarda gelişmek için verimli bir şekilde entegre olmalarını gerektirmektedir. Verimli entegrasyon ise ancak dijital süreçler ve işbirliğine dayalı araçlarla sağlanabilmektedir[3]
Dijital dönüşüm için genel kabul görmüş bir tanım bulunmamakla birlikte [4],[3], bir firmadaki tüm iş ve gelir yaratma stratejilerinde bir değişim yaratma, firmanın rekabet yeteneğini güçlendirecek esnek bir yönetim modelinin uygulama, değişen müşteri taleplerini hızlı bir şekilde karşılanma, operasyonları dijitalleştirme ve genişletilmiş tedarik zinciri ilişkileri oluşturmak için bir firmayı yeniden keşfetme süreci olarak tanımlanabilir. Diğer bir ifadeyle ürünün tasarımından sunumuna kadar teknolojik araçların ve internetin işlevsel kullanımı tabanlı yönetim modeli olarak ifade edilebilir[5]. Dijital dönüşüm, günümüzde baskın bir iş dönüşüm türüdür. Bu çerçevede bilişim teknolojileri, hem bir teknoloji sağlayıcısı hem de dijital dönüşüm için stratejik bir itici güç olarak rol oynamaktadır[6]. Dijital dönüşüm, dijital teknolojinin bir firmanın tüm süreçlerine entegre edilmesi, performansını ve müşterilerine değer sunma şeklini temelden değiştirmesidir[2].
Dijital dönüşüm (DT), bir firmanın değer yaratma süreçlerini değiştirmek için mobil bilişim, yapay zeka, bulut bilişim ve nesnelerin interneti (IoT) gibi dijital teknolojileri kullanarak çevresel değişikliklere hızlı ve esnek yanıt verme sürecini ifade etmektedir[1].
Dijital dönüşümün temelinde, işletmelerin verimliliğini artırmak, rekabet avantajı sağlamak ve değişen müşteri beklentilerine uyum sağlamak yatmaktadır. Büyük veri analitiği, yapay zeka, bulut bilişim, nesnelerin interneti (IoT) ve robotik süreç otomasyonu (RPA) gibi teknolojiler, bu dönüşümün yapı taşlarını oluşturmaktadır. Bu dijital dönüşüm teknolojileri manuel süreçleri otomatikleştirerek hata payını azaltırken, aynı zamanda firmalara daha hızlı ve bilinçli karar alma imkânı sunmaktadır.
Kaynakça
[1] X. Zhu, S. Ge, and N. Wang, “Digital transformation : A systematic literature review,” Comput. Ind. Eng., vol. 162, 2021.
[2] C. Gebayew, I. R. Hardini, G. Henry, A. Panjaitan, and N. B. Kurniawan, “A Systematic Literature Review on Digital Transformation,” 2018 Int. Conf. Inf. Technol. Syst. Innov., pp. 260–265, 2018
[3] S. Kraus, P. Jones, N. Kailer, A. Weinmann, N. Chaparro-Banegas, and N. Roig-Tierno, “Digital Transformation: An Overview of the Current State of the Art of Research,” SAGE Open, vol. 11, no. 3, pp. 1–15, 2021
[4] R. Teichert, “Digital transformation maturity: A systematic review of literature,” Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun., vol. 67, no. 6, pp. 1673–1687, 2019,
[5] D. Ulas, “Digital Transformation Process and SMEs,” Procedia Comput. Sci., vol. 158, pp. 662–671, 2019
[6] A. Zimmermann, R. Schmidt, K. Sandkuhl, D. Jugel, J. Bogner, and M. Möhring, “Evolution of Enterprise Architecture for Digital Transformation,” 2018.
Etiketler: Dijital Dönüşüm